Хапшење неонациста у Великој Британији, међу њима и војници

Британска полиција ухапсила је данас четворицу мушкараца, међу којима има и војника, под сумњом да припадају забрањеној крајње десничарској групи и да су планирали терористичка дела.

Хапшење неонациста у Великој Британији, међу њима и војници

Четворица мушкараца, од 22 до 32 године старости, ухапшена су под сумњом да су били умешани у поручивање, припрему и подстицање на терористичка дела и да су чланови групе Национална акција, преноси Ројтерс.

Та неонацистичка организација постала је прва екстремно десничарска група која је забрањена у Британији прошле године након убиства чланице парламента Џо Кокс, које је та група поздравила.

Осумњичене неонацисте ухапсила је антитерористичка полиција у Бирмингему, Ипсвичу и Нортамптону у Енглеској, као и у Повису у Велсу.

„Хапшења су била унапред планирана и организована на основу обавештајних података, а приликом хапшења јавна безбедност није била угрожена”, саопштила је полиција у Западном Мидлендсу.

Министарство одбране је саопштило да су том приликом ухапшени и неки припадници војске, али није прецизирало колико је војника међу ухапшенима.

„Ова хапшења су последица операције коју је спровела полиција уз подршку војске. То је сада предмет истраге цивилне полиције”, рекла је портпаролка Министарства, без даљих коментара.

Прошлог месеца је високи полицијски званичник рекао да су власти добиле удвостручен број пријава о осумњиченим крајње десничарским екстремиста откако је посланицу Кокс јуна прошле године убио мушкарац опседнут нацистима и расистичком идеологијом, напомиње британска агенција.

 

Танјуг

Коментари: