Власти у Обали Слоноваче су изнеле тврдњу да су чувари можда дозволили да око 100 затвореника побегне из затвора у тој држави западне Африке. Несхватљиво је.

«Затворски зид је висок шест метара и постоји велики број врата пре главне капије, тако да је очигледно то био посао изнутра. Постојала је особа, чувар који је отворио затвор — изјавио је за АФП заменик градоначелника Катиоле, града у ком се налази затвор, Кулибали Уамиен.

Неименовани извор из затвора потврдио је да је главна капија остављена откључана, при чему је најмање 96 затвореника побегло из затвора у Катиоли у недељу између пет и шест часова ујутру.

«Безбедносни апарат је делимично одговоран за ово масовно бекство. Затвореници су напустили затвор без превеликих напора», рекао је неименовани извор из судства.

Други извор, како агенција наводи, изјавио је да су власти успеле да ухапсе 22 одбегла затвореника, а да се потрага наставља како би ухватили остале који су побегли.

Како се наводи, затвореници су очигледно побегли након што су изашли кроз кровове својих ћелија.

Затвореници који су побегли били су следбеници покојног вође прошлогодишње побуне у затвору Кулибалија Јакубе, познатијег као «Јаку Кинез» који је убијен у фебруару 2016, приликом покушаја бекства из затвора када је погинуло десет особа, а 21 је повређена.

Како подсећа агенција, ово је најновији у низу бекстава из затвора у Обали Слоноваче која услед тензија унутар оружаних снага трпи потресе.

Танјуг

Тагови: ; ; ;