У случају да избије оружани сукоб између Русије и Америке, интервентне снаге САД у Европи не би издржале напад руске војске, пише «Политко».

Осим тога, «Политко» анализирајући извештај Пентагона наводи да су снаге САД неадекватно организоване и опремљене застарелом технологијом.

Пре свега, то се односи на 173. ваздушно-десантну бригаду, која је стационирана у италијанском граду Вићенци, а према плану НАТО-а, требало би да на себе прими први ударац непријатеља.

«Та бригада, која се сматра бастионом НАТО-а, последњих 15 година непрекидно је премештана, па је сада недовољно оперативна за другачија дејства. Пред пристиском руске војске, пукла би веома брзо, што би довело до катастрофе», напомиње «Политико».

Елитна бригада провела је много времена у Ираку и Авганистану, борила се са противником који није располагао модерним наоружањем и није могао да дејствује из ваздуха, те су основни недостаци њене војне спремности неадекватно ПВО наоружање, застарела техника за радио-електронску борбу, као и недостатак маскирне мреже за потребе транспорта и претерано ослањање на сателисте комуникације и ГПС навигационе системе.

Америчке «хамвије» који су, према мишљењу стручњака, лака мета за руску војску опремљену модерном технологијом, требало би заменити новим возилима, а то се неће скоро догодити, оцењује лист.

У извештају Пентагона предлаже се да се акценат стави на развој лаких тенкова за извиђање, који би морали да буду опремљени заштитом од руских противоклопних ракета.

Међутим, чак и да се већ постојећи прототип брзо развије, до тога да они стигну до 173. бригаде, проћи це неколико година, а у међувремену ће одбрана морати да се ослони на тешке оклопне јединице. Један од великих изазова у планирању одбране јесу и руски ометачи и друга електронска опрема.

Неки бивши официри који су прочитали извештај Пентагона, надају се да ће он бити звоно за узбуну које ће у фокус поново ставити Источну Европу и напетост с Русијом, каже се у тексту који је објавио «Политико».

 

Тагови: ; ; ;