Посланица Европског парламента Тања Фајон рекла је да је европски пут веома значајан за земље Западног Балкана, али да очекује да се и у ЕУ више ангажовује у региону, како грађани не би изгубили поверење и перспективу.

«Потребни смо једни другима посебно у светлу глобализације када имамо заједничке изазове као што су миграције или тероризам. Треба да радимо заједно. Надам се да ће цео Западни Балкан амбициозније кренути са реформама а да ће ЕУ се и ЕУ, са друге стране, више ангажовати на Западном Балкану, иначе ће људи изгубити поверење, што се и дешава у неким земљама», рекла је Фајон за Тањуг.

Посланица ЕП један је од учесника Бледског стратешког форума.

Она је у разговору Тањуг подсетила на ратове који су се догодили у региону Балкана оценивши да је у последњих 20 година постигнут значајан напредак.

«Узимајући у обзир ситуацију данас када у ЕУ проширење није прва тачка на агенди, али и лошу економску ситуацију у региону, лошу политичку сарадњу, то што млади одлазе, јачање радикализма и друго, за Западни Балкан је проширење и европски пут је јако значајан», рекла је Фајон.

Тагови: ; ;