Могућа испорука америлког смртоносног оружја Украјини у основи неће изменити ситуација у Донбасу, али може да доведе до повећања броја жртава, изазове употребу силе у другим областима, рекао је руски председник Владимир Путин.

«То је суверена одлука Сједињених Америчких Држава коме ће продавати оружје или га бесплатно испоручивати, као и земље која је прималац ове помоћи. Ми не можемо ни на који начин да утичемо на овај процес, али постоје заједничка међународна правила и приступи», рекао је Путин у уторак на конференцији за новинаре о резултатима БРИКС самита.

Према његовим речима, «ако се то деси, у овом случају, та одлука (снабдевање Украјине смртоносним оружјем), неће променити ситуацију, али ће се број жртава свакако повећати.»

«Желим да нагласим како би свима било јасно — број жртава би могао да порасте, и то је жалосно», рекао је он.

Према његовом мишљењу, «постоји још једна тачка на коју треба обратити пажњу — ко даје такве идеје».

«Републике имају довољно оружја, укључујући и оно одузето од супротне стране из националистичких батаљона. И ако америчко оружје буде достављено у зону сукоба, тешко је рећи како ће реаговати републике — можда ће упутити њима доступно оружје у друге конфликтне зоне које им стварају проблеме», упозорио је Путин.

Тагови: ; ;