Примери Ирака и Либије убедили су руководство Северне Кореје да их само нуклеарно одвраћање може заштитити, тако да их санкције не могу одвратити, рекао је руски председник Владимир Путин.

Пјонгјанг неће одустати од свог војног програма под притиском санкција и војних претњи, јер су га примери Ирака и Либије убедили да је нуклеарно одвраћање једини кредибилан начин да се осигура његова безбедност, изјавио је председник Путин новинарима у уторак.

«Пораст и јачање војне хистерије у таквим условима је бесмислено, то је ћорсокак», додао је он.

«То би могло довести до глобалне, планетарне катастрофе и огромног губитка људских живота. Не постоји други начин да се реши севернокорејско нуклеарно питање, осим мирног дијалога.», додао је председник Путин.

Инвазија САД на Ирак 2003. године и интервенција НАТО-а у Либији 2011. године дошле су након што су се лидери тих земаља повиновали међународном притиску и одустали од својих програма оружја за масовно уништење у замену за олакшање санкција.

Северна Кореја је са своје стране одабрала конфронтацију са светском заједницом, успешно развијала нуклеарно оружје и тренутно убрзано усавршава средства за њихово «достављање».

«Као што сам јуче рекао колегама, они ће јести траву, али неће зауставити свој програм све док се не буду осећали сигурним», рекао је Путин.

«Шта може вратити њихову сигурност? Враћање међународног права.», додао је Путин.

РТ/Восток

Тагови: ; ; ;