Председник Русије оптужио је амерички естаблишмент за одсуство политичке културе у вези са ситуацијом са руским дипломатским представништвима у САД.

Председник Путин изјавио је да би Москва могла додатно да смањи број запослених америчких дипломатских мисија за 155 људи.

Говорећи на конференцији за медије након самита земаља-чланица БРИКС-а у кинеском Сјамену, Путин је рекао да од 455 руских дипломата у САД, 155 људи ради у УН.

„Стриктно говорећи, они нису дипломате акредитоване у Стејт департменту“, рекао је руски председник.

Русија задржава право да доноси одлуку о смањењу дипломатских мисија САД у Русији до пуног паритета, али за сада то неће радити, додао је Путин.

Он је додао да ће се Русија жалити суду у вези са одузимањем њеног права да располаже својом имовином у Сједињеним Америчким Државама. Руски председник сматра да то нарушава имовинска права Русије.

„За почетак ћу дати налог Министарству спољних послова да се обрате суду, да видимо како функционише тај хваљени амерички правосудни систем“, рекао је Путин на конференцији за новинаре.

Председник је изјавио да је америчка страна одузела Русији могућност да користи имовину земље.

„То је јасно кршење имовинских права Русије“, рекао је Путин.

„Што се тиче зграда — то је заиста нечувено. Ја као неко ко је завршио Правни факултет Универзитета у Петербургу могу да вам кажем да ће вам сваки правник рећи: право власништва састоји се од три елемента: права поседовања, употребе и располагања“, истакао је руски лидер.

Говорећи о смањењу дипломатских представништава Русије у САД, Путин је рекао да је то њихово (САД) право, али је грубо спроведено.

Говорећи о сарадњи између Русије и Сједињених Америчких Држава, Путин је рекао да је тешко водити дијалог са људима који мешају Аустрију са Аустралијом.

„Тешко је водити дијалог са људима који мешају Аустрију и Аустралију. Ту немате шта да радите. Очигледно да је такав ниво политичке културе одређеног дела америчког естаблишмента“, рекао је Путин.

Он је додао да је „амерички народ, Америка заиста сјајна земља и велика нација… Али такви људи имају толико низак ниво политичке културе“.

Председник РФ сматра да ће Москва и Вашингтон успети да нађу компромис у решењу билатералних и међународних проблема, како је рекао и председник САД Доналд Трамп.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;