Северна Кореја, која је у недељу детонирала хидрогенску бомбу, једна је од најизолованих земаља, а поједине локације потпуно су ван домета странцима.

Најзанимљивија локација у Северној Кореји, барем након што је постало јасно да Ким Џонг Уна нема намеру да престане са нуклеарним тестирањима како би се домогао нуклеарне бојеве главе коју може да монтира на интерконтинентални балистички пројектил (ИЦБМ) и тако досегнути тло континенталног САД-а, зове се Пунгери.

Тајна локација у планинама

Како јавља ББЦ, ради се о локацији на којој је севернокорејски режим од 2006. године спровео шест нуклеарних тестова, укључујући и овај последњи при којем су детонирали хидрогенску бомбу, најразорније оружје на свиету. Снага последње детонације је, иначе, процењена на 50-ак килотона, што је око три пута више од бомбе која је бачена на Хирошиму 1945. године, преноси Индеџ.хр.

Пунгери се налази на североистоку земље на планинском терену. ББЦ наводи како се ради о локацији на којој је смештен главни погон севернокорејског нуклеарног програма и једина активна локација за нуклеарна тестирања на свету.

Већина познатог о овој тајновитој локацији базира се на сателитским снимцима и праћењу премештања опреме на том подручју.

Шта се тачно зна?

Сами нуклеарни тестови изводе се у систему тунела ископаних под планином Мантап, недалеко од Пунгерија.

Обавештајне агенције које прате Северну Кореју детаљно прате ископавање материјала, пред горе споменутим тунелима, како би покушали да закључе припрема ли Ким Џонг Ун нове нуклеарне тестове.

Уочи последњег нуклеарног тестирања, у којем је детонирана хидрогенска бомба, сателитски снимци направљени у августу приказивали су да је погон био у стању приправности, што имплицира припреме за нуклеарну детонацију.

Раније ове године сателитски снимци су открили нове радове на копању тунела, а пред један од тунела постављен је неидентификовани комад опреме.

Експерименталне експлозивне направе, пише ББЦ, смештају се дубоко у тунеле, на сам њихов крај. Тунел се потом затрпа земљом како би се спречило «цурење» радијације, а потом се бомба детонира.

Шта је у близини?

О градовима и местима у близини локације Пунгирија зна се врло мало, али се зато нешто више зна о кинеским местима недалеко од границе са Северном Корејом.

Конкретно, познато је да је у неколико градова уз границу са Северном Корејом пријављено подрхтавање тла у тренутку извођења нуклеарних тестирања.

Ројтерс/Бета

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;