Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је у разговору са јужнокорејским председником Мун Џае Ином одобрио испоруке оружја вредне више милијарди долара у Јужну Кореју, саопштила је Бела кућа.

Бела кућа такође је потврдила да је Трамп одобрио укидање ограничења на тежину бојевих глава распоређених у Јужној Кореји.

„Они (Трамп и Мун Џае Ин) су обећали да ће ојачати заједничке војне капацитете. Председник Трамп је фундаментално подржао иницијативу Јужне Кореје за укидање ограничења на тежину бојевих глава њихових ракета. Председник Трамп такође је у принципу изразио своју сагласност да Јужна Кореја набави америчко оружје и опрему за више милијарди долара“, наводи се у саопштењу Беле куће.

Разговор двојице лидера одржан је у светлу још једне нуклеарне и ракетне пробе Северне Кореје.

Коментаришући ове набавке, портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг је рекао да се Кина нада да ће САД и Јужна Кореја учинити све како би спречиле ескалацију сукоба на Корејском полуострву.

„Тренутно је ситуација на Корејском полуострву изузетно осетљива. Надамо се да ће релевантне стране уложити напоре како би избегле ескалацију“, рекао је Шуанг током брифинга.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;