Председник Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи изјавио је данас након потписивања споразума о сарадњи са Алијансом ново Косово (АНК) Беџета Пацолија да је питање дана када ће бити конституисани косовски парламент и изабрана Влада тзв Косова на челу са Рамушом Харадинајем.

«Ради се о споразуму у корист грађана Косова, за западну оријентацију, перспективу запошљавања и побољшање живота грађана», казао је Весељи.

Он је рекао да је нова коалиција у служби свих грађана и да ће «заједно радити».

«Питање је времена када ће се формирати институције. Врло брзо ћемо донети одлуку и неће бити кашњења» , казао је Весељи.

Кандидат за премијера испред коалиције окупљене око ДПК Рамуш Харадинај, изјавио је да се налазе пред новим почетком у раду институција.

Он је рекао да су одговорности између странака подељене према вредностима и да је кашњење у стварању институција било врло тешко.

«Свесни смо посла (који нас очекују) али сам сигуран да ћемо заједно бити успешни», казао је Харадинај.

Очекује се да након потписивања споразума са АНК током ове седмице буде настављена конститутивна седница Скупштине Косова и да ће дан после тога бити изабрана Влада тзв Косова.

Споразум о сарадњи између ДПК, Алијансе за будућност тзв Косова (АБК) Иницијативе за Косово и АНК, потписан је раније  у Ајвалији крај Приштине. Тиме је постојећа коалиција окупљена око ДПК проширена и обезбеђена су 63 гласа потребна за избор Кадри Весељиа за председника косовског парламента и Рамуша Харадинаја за премијера Косова.

Споразум су потписали председник ДПК Кадри Весељи, председник АБК Рамуш Харадинај, лидер Инцијативе за Косово Фатмир Љимај и председник АНК Беџет Пацоли.

Бета

 

Тагови: ; ; ;