Вулин: Хрватска неспремна да осуди усташтво

Министар одбране Александар Вулин положио је венац на Споменик бранилаца отаџбине у Астани који симболише борбу против фашизма. Том приликом коментарисао је изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић како je „За дом спремни“ стари хрватски поздрав.

Вулин: Хрватска неспремна да осуди усташтво
Фото МО Србије

„Није важно када је нешто речено већ ко је то рекао и зашто је то рекао.

Неонацисти су дуго покушавали да објасне да је „Зиг Хајл“ заправо превод старог латинског поздрава „Аве Цезаре“ а дигнута десна рука само поздрав Цезару. То им, наравно, није прошло јер свако зна да је то доказ зла које је убило милионе људи у Европи.

Није, дакле, важно када је неко изговорио „За дом спремни“, већ је важно што су га изговарале и што га још увек изговарају усташе, важно је то што су га изговарали они који су убили стотине хиљада Срба , Јевреја и Рома и што га и данас изговарају они који би волели да се масакр над Србима, Јеврејима и Ромима, над свима који су другачији понови.

Госпођа Китаровић би учинила велику услугу и себи и Хрватској и окружењу, па и Србима и Србији, да већ једном смогне храбрости да осуди усташтво уместо што га оправдава и уместо што покушава да га прикаже као нешто што можда и није било тако страшно. Нажалост, не видим код ње ту спремност и не препознајем ту снагу ни у хрватском друштву“, рекао је министар Вулин.

Вулин: Хрватска неспремна да осуди усташтво
Фото МО Србије

МО Србије

Коментари: