Министар одбране Александар Вулин положио је венац на Споменик бранилаца отаџбине у Астани који симболише борбу против фашизма. Том приликом коментарисао је изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић како je «За дом спремни» стари хрватски поздрав.

Фото МО Србије

«Није важно када је нешто речено већ ко је то рекао и зашто је то рекао.

Неонацисти су дуго покушавали да објасне да је „Зиг Хајл“ заправо превод старог латинског поздрава „Аве Цезаре“ а дигнута десна рука само поздрав Цезару. То им, наравно, није прошло јер свако зна да је то доказ зла које је убило милионе људи у Европи.

Није, дакле, важно када је неко изговорио „За дом спремни“, већ је важно што су га изговарале и што га још увек изговарају усташе, важно је то што су га изговарали они који су убили стотине хиљада Срба , Јевреја и Рома и што га и данас изговарају они који би волели да се масакр над Србима, Јеврејима и Ромима, над свима који су другачији понови.

Госпођа Китаровић би учинила велику услугу и себи и Хрватској и окружењу, па и Србима и Србији, да већ једном смогне храбрости да осуди усташтво уместо што га оправдава и уместо што покушава да га прикаже као нешто што можда и није било тако страшно. Нажалост, не видим код ње ту спремност и не препознајем ту снагу ни у хрватском друштву», рекао је министар Вулин.

Фото МО Србије

МО Србије

Тагови: ; ; ;