Министар за економски развој Русије Максим Орешкин сматра да, у поређењу са Г20, земље БРИКС-а слушају ставове једне других о различитим питањима, траже консензус и долазе до заједничке тачке гледишта.

„Заправо, у поређењу са ’двадесеторком‘, овде је дискусија много конструктивнија, сви слушају ставове једни других, сви налазе консензусе, долазе до заједничког гледишта. То је велика разлика и то је веома позитивно“, рекао је Орешкин новинарима на самиту БРИКС-а у кинеском Сјамену.

Министар је додао да су међу темама о којима се разговарало на самиту биле сајбер безбедност и енергетска безбедност.

„Јасно је да је још један кључни тренутак повезан са програмом светске трговине. Овде су слични ставови свих земаља — сви се залажу за отворену трговину, против протекционизма. Активно се расправљало о питањима припрема за Министарску конференцију СТО која ће се одржати у децембру. Земље су расправљале о питању изласка са заједничким ставовима, заједничким предлозима“, истакао је Орешкин.

Самит лидера држава БРИКС-а (Русија, Кина, Бразил, Индија и Јужна Африка) одржава се 4. и 5. Септембра у јужнокинеском приморском граду Сјамен.

Спутњик

 

 

 

Тагови: ; ; ;