Албански председник Иљир Мета разговарао је у Тирани са хрватском амбасадорком Сањом Бојас Јурагом о одлуци Врховног суда Хрватске да одобри изручење Исмаила Морине Србији, преносе албански медији. Састанак уследио свега дан пошто је хрватски суд одбацио жалбу Морине.

Иљир Мета је хрватској амбасадорки «пренео сумње да ће Морина у Србији имати објективно и фер суђење», пише дневник Шекули, наводећи да је сусрет председника Албаније и Сање Бојас Јураге био први потез Тиране после одлуке Врховног суда Хрватске.

Мета је, како преносе медији у Албанији, рекао и да «постоји страх за безбедност» Исмаила Морине у затвору у Србији.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић рекла је раније у среду да нису тачне спекулације које су се водиле у медијима да суђење албанском држављанину Исмаилу Морини неће бити фер или да неће имати адекватне услове у притвору.

Хрватска амбасадорка се, после сусрета, није оглашавала.

Врховни суд Хрватске потврдио је у уторак првостепену одлуку којом је утврђено да су испуњени услови за изручење албанског држављанина Исмаила Морине Србији, који је на утакмици репрезентација Србије и Албаније у Београду 2014. године пустио дрон са заставом «Велике Албаније».

После правоснажне одлуке суда, а сходно законској процедури, коначну одлуку о изручењу Морине Србији донеће у наредном периоду министар правосуђа Хрватске.

Морина је и даље у екстрадиционом притвору у Дубровни

Србија тражи Морину због изазивање верске расне и националне мржње.

Моринин дубровачки бранилац недавно је поднео хрватској полицији и европским институцијама Захтев за међународну правну заштиту како би спречио изручење трећој држави. Одлука о том захтеву се и даље чека.

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;