Сарајево је данас и званично затражило од Европског парламента стопирање градње Пељешачког моста, јавила је агенција «Патриjа».

Заменици председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и Дома народа ПСБиХ, Шефик Џаферовић и Сафет Софтић, упутили су писмо председнику Европског парламента у којем се тражи стопирање градње Пељешачког моста, док се не реши спор између Босне и Херцеговине и Хрватске.

Писмом се тражи да Европска комисија посредује између две земље, на начин да Босна и Херцеговина прво добије слободан приступ отвореном мору, након чега и Хрватска може разматрати могућности градње моста.

Наводи се да би изградња Пељешачког моста у Малостонском заливу којим Хрватска жели спојити Дубровачко-неретванску жупанију са копном затворила приступ Босни и Херцеговини отвореном мору, што би било кршење конвенције УН о праву мора.

Исто или слично писмо хрватском премијеру Андреју Пленковићу током дана требао би да пошаље председник Савета министара Денис Звиздић.

Иначе, Пленковић, који од јуче посети БиХ, рекао је по доласку у Ливно да ће Хрватска градити Пељешачки мост на својој територији и да ће од њега користи имати и Неум.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;