Мађарска, Словачка и Немачка реаговале су данас на одлуку Европског суда правде о законитости шеме квота ЕУ за расподелу миграната, при чему је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оценио судску одлуку као «запрепашћујућу и неодговорну».

«Политика је силовала европско право и вредности», рекао је Сијарто коментаришући одлуку суда, преноси Ројтерс уз оцену да то наговештава даље правне борбе са европским властима по питању квота.

Европски суд правде одбацио је раније данас тужбе Словачке и Мађарске на план ЕУ о квотама за расподелу миграната, а судском одлуком подржано је право Брисела да присили државе чланице на пријем тражилаца азила.

Сијарто је у реаговању истакао да одлука суда, према којој државе чланице ЕУ морају да приме избеглице и тражиоце азила, «угрожава безбедност и будућност целе Европе».

Истовремено, словачки премијер Роберт Фицо рекао је да Словачка поштује одлуку највишег суда ЕУ о одбацивању тужби Словачке и Мађарске на миграциону политику Уније, али је истакао да његова земља неће променити свој негативни став о квотама за расподелу избеглица.

«Наставићемо да радимо на томе да се солидарност изрази на друге начине, уместо што нам се силом намећу мигранти из других земаља који ионако овде не желе да буду», поручио је Фицо, преноси Ројтерс.

С друге стране, шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел поздравио је одлуку Европског суда правде, позвавши на брзу акцију држава чланица.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;