Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са амбасадором Велике Британије у Београду, Денисом Кифом, који је министра обавестио о заинтересованости енглеских компанија за веће присуство у сектору рударства у Србији. У овом тренутку, две енглеске компаније — Минецо и Металфер, постижу позитивне резултате.

Како је саопштено из тог ресора, Киф је нагласио да рударство виде као велику могућност за интензивирање сарадње са Србијом, и додао да ће се у октобру одржати конференција о рударству у Београду, на којој ће Велика Британија учествовати.

Уз подршку Фонда за добру управу Велике Британије, реализују се два пројекта, преко ЕБРД-а — јачање корпоративног управљања у ЈП Електропривреда Србије и други, преко Светске банке, као подршка реструктурирању рудника Ресавица. Очекује се и одобрење финансирања пројекта подршке модернизацији енергетског сектора у Србији, кроз експертску помоћ ЕПС-у.

Такође, Велика Британија је заинтересована за интензивирање сарадње у области енергетике, пре свега кроз пројекте подршке производњи енергије из обновљивих извора, и употребе нових технологија за смањење емисије угља. Министар Антић указао је да је потребно унапредити економске односе две земље, као и да очекује веће присуство енглеских фирми у Србији.

„У области рударства у Србији присутне су велике мултинационалне компаније из Аустралије, Канаде, Велике Британије, Америке, што је још једна потврда да је Србија место где вреди улагати, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић. Он се захвалио за помоћ коју је Велика Британија пружила Светској банци у формирању експертског тима за спровођење процеса реструктурирања рудника Ресавица.

Мишљења је да постоји простор за сарадњу у области обновливих извора енергије и указао да ће Министарство рударства и енергетике дати подршку енглеским компанијама, које желе да реализују пројекте у сарадњи са домаћим предузећима, како у области геолошких истраживања, тако и у области енергетике. (Танјуг)

Тагови: ; ; ;