Пензионисани генерал Жандармерије Србије Братислав Дикић негирао је на суђењу у Вишем суду у Подгорици да је део криминалне организације која је октобра прошле године припремала насилну смену власти у Црној Гори.

Дикић је у судници казао да је оптужница «неоснована, лажна, измишљена», да је најобичнија бајка» и изразио наду да ће њени «аутори одговарати». Он је специјалног тужиоца Миливоја Катнића оптужио за притиске током истраге.

«Никада нисам био припадник криминалне организације и никада нећу ни бити», казао је Дикић коме је, по тврдњама адвоката, погоршано здравље, али се одлучио да изнесе одбрану и «не утиче на ток поступка».

У Вишем суду у Подгорици данас је почело суђење групи од 14 црногорских, српских и руских држављана оптуженим да су припремали и учествовали у припреми завере на дан прошлогодишњих парламентарних избора, а која је за циљ имала насилну смену власти, проглашење изборне победе опозиционог Демократског Фронта (ДФ) и ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Дикић је навео да није знао за криминални план, те да од свих оптужених познаје Кристину Христић , са којом је октобра прошле године, уочи парламентарних избора допутовао у Црну Гору, те Александра Синђелића, заштићеног сведока у случају за наводни покушај тероризма.

Пензионисани генерал, који је у затвору код Подгорице од октобра прошле године, додао је да не познаје «никакве Русе», алудирајући на руске држављане, Едуарда Шишмакова и Владимира Попова, означне за организаторе наводне завере која је за циљ имала да спјечи улазак Црне Горе у НАТО.

Дикић је рекао да је у Црну Гору дошао на «молитву за здравље» ,у посети манастиру Острог, јер је «тешко болестан» и имао је више операција.

Бивши челник полиције је казао да је Синђелића упознао у Нишу, октобра прошле године, те да му он није говорио о било каквом криминалном плану за насилну смену у Црној Гори, већ је поменуо протест против НАТО-а у Подгорици.

Дикић је казао да мисли да је Синђелић био «инструисан» и да га је с циљем «молио» да дође у Црну Гору и говори на скупу против НАТО-a.

Пензионисани генерал Жандармерије је рекао и да је одмах по хапшењу понудио сарадњу са Тужилаштвом и оптужио тужиоца Миливоја Катнића за притисак на њега.

Дикић тврди да му је тужилац Катнић рекао: «Генерале, ја ћу теби спаковати робију, па нека те суд ослободи»…те да је на понуђену сарадњу од стране пензионисаног команданта Жандармерије одговорио: «Не можемо тако, што ћемо са овим оружјем, не можемо га ставити овим јадницима (осталим оптуженим), спаковаћемо га генералу, он је војник».

Дикић је због умора тражио паузу и наставиће с изношењем одбране после 12 сати.

Суђење директно преноси неколико телевизија у Црној Гори.

 

Бета/РТС

Тагови: ; ; ;