Руси би могли за август да виде инфлацију од 3,4 одсто, што је испод циља руске централне банке од четири процента, преноси Раша тудеј.

«У августу смо имали веома мале стопе пада цена. Подаци о инфлацији биће објављени у наредних неколико дана, а стопа ће бити близу 3,4 одст», изјавио је министар економског развоја Максим Орешкин на маргинама самита земаља БРИКС у Кини.

Годишња инфлација у Русији успорила је на 3,9 одсто у јулу са 4,4 одсто из јуна, према агенцији за статистику, Ростат. Министарство економског развоја предвиђа да ће инфлација у Русији ове године износити 3,8 одсто. Циљ централне банке је четири процента.

Орешкин је рекао да уколико се настави тренд снажне рубље, инфлација може да падне на 3,5 до 3,7 процената у 2017.

Рубља се јуче трговала на 57,8 рубаља за долару и за 68,68 рубаља за евро. Руска валута континуирано јача према америчком долару током последње 52 недеље, забележивши раст од преко 11 одсто у односу на «зелену новчаницу».

Орешкин је раније рекао да се после рецесије изазване западним санкцијама, Русија ослања на инвестиције као кључни катализатор економског раста.

«Очекујемо да ће у наредне три године раст инвестиционе активности бити у распону од четири до пет одсто, што ће допринети већим стопама привредног раста», рекао је он.

Крајем августа, Министарство за економски развој повећало је прогнозу раста БДП-а у Русији у наредне три године. Док је раније очекивало просечан раст од 1,5 посто годишње, сада предвиђа стопу изнад два посто, додаје се у информацији.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;