Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини изјавила је да ЕУ неће никада оформити сопствену војску и додала је да само уједињена Европа може да се суочи са безбедносним изазовима, нарочито неконвенционалним као што су сајбер претње.

„ЕУ неће никада оформити сопствену војску. ЕУ није војна унија и никада неће бити“, изјавила је Могеринијева током званичне посете Љубљани, преноси словеначка агенција СТА. Како је додала, европски блок неће финансирати војне интервенције, већ ће се фокусирати на превентивне мере.

Она је указала на значај размене обавештајних информација, борбе против радикализације младих и интеграције имиграната, и дотакла се неколико глобалних питања, уз апел да се на Северну Кореју изврши политички притисак, али не и војна интервенција.

„Искуство са Ираном је показало да се решења могу наћи. Али да би се то постигло, Пјонгјанг би морао да буде спреман да седне за преговарачки сто“, додала је она.

Могеринијева је још једном позвала Словенију и Хрватску да примене одлуку Арбитражног суда о граници у Пиранском заливу.

Спутњик

 

Тагови: ; ; ; ;