Руски председник Владимир Путин верује да нуклеарна криза око Северне Кореје не може бити решена само санкцијама. Позвао је међународну заједницу да не тера Пјонгјанг у ћорсокак.

«Јасно је да је немогуће решити проблеме Корејског полуострва само санкцијама и притисцима», рекао је Путин на економском форуму у Владивостоку, након разговора са председником Јужне Кореје Мун Џа Ином.

«Не треба се упустити у емоције и терати Северну Кореју у ћорсокак», изјавио је руски лидер, додајући да сада сви требају показати сталоженост, избегавајући «кораке који доводе до ескалације напетости».

«Без политичких и дипломатских маханизама, врло је тешко променити ситуацију» на корејском полуострву, нагласио је Путин.

«Да будем прецизнији, мислим да је потпуно немогуће», рекао је он, истичући да су Москва и Пекинг створили мапу пута за решење питања на Корејском полуострву која је осмишљена да промовише постепено ублажавање тензија и стварање механизма трајног мира и сигурности.

Иницијатива «двоструког замрзавања», коју су руски и кинески министри спољних послова усагласили 4. јула, осмишљени су да се обуставе ракетна лансирања и нуклеарни тестови Пјонгјанга, као и војне вежбе Вашингтона и Сеула. План је одбацио Вашингтон.

«Позивамо све заинтересоване да пажљиво размотре ову иницијативу која, по нашем мишљењу, нуди реалан начин смањења тензија и постепеног приступа решењу», рекао је руски председник.

Председник Јужне Кореје рекао је Путину да би ситуација на Корејском полуострву могла постати непредвидљива ако Пјонгјанг не прекине своје «провокативне радње» након најновијег нуклеарног теста.

Желим да подсетим да је ситуација на Корејском полуострву и у североисточној Азији компликована дуготрајним провокацијама Северне Кореје», рекао је он на почетку састанка са Путином.

«Ако Северна Кореја не заустави своје провокације, онда се можемо суочити са непредвидљивом ситуацијом», упозорио је Мун.

Примери Ирака и Либије убедили су руководство Северне Кореје да их само нуклеарно одвраћање може заштити, тако да их санкције не могу одвратити, рекао је Путин новинарима у уторак.

Пјонгјанг неће одустати од свог војног програма под притиском санкција и војних претњи, рекао је руски лидер.

«Ојачавање војне хистерије у таквим условима је бесмислено; то је смртоносни крај «, додао је Путин.

«То би могло довести до глобалне, планетарне катастрофе и огромног губитка људских живота. Не постоји други начин да се реши нуклеарно питање Северне Кореје, осим мирног дијалога», додао је Путин.

Прошлог месеца, Савет безбедности УН једногласно је пристао да уведе рестриктивније мере Пјонгјангу, забрањујући извоз угља, гвожђа, олова и морских плодова.

Восток

Тагови: ; ; ; ; ;