Летилица «Касини» је успела детаљно да овековечи Сатурнове прстенове, вртлог на северном полу планете, шестоугаони млаз над јужним поларним регионом и олују која траје већ 30 година, преноси Бизнис инсајдер.

Користећи фотографије које је начинила летелица Касини, Америчка свемирска агенција (НАСА) направила је фасцинантан видео приказ «Шестог камена од Сунца».

Касини је успео детаљно да овековечи Сатурнове прстенове, вртлог на северном полу планете, шестоугаони млаз над јужним поларним регионом и олују која траје већ 30 година, преноси Бизнис инсајдер.

Сонда се тренутно налази на свом последњем лету, који би требало да се оконча 15 септембра. Реч је о серији од 22 лета у орбити између виших слојева Сатурнове атмосфере и његових прстенова.

У сваком наредном кругу до сада, Касини се све више приближавао планети. У свом последњем кругу, сонда ће се толико приближити Сатурну, да ће се истопити и на тај начин сјединити са њим.

Касини је лансиран 15. октобра 1997. године, а у Сатурнову орбиту доспео 1. јула 2004.

На Сатурнов сателит Титан летелица се успешно спустила 14. јануара 2015. године, остваривши прво успешно слетање у спољашњем делу Сунчевог система.

Недељник

 

Тагови: ; ; ;