Председник Пољске Анџеј Дуда упозорио је данас на Средње-европском економском Форуму у Крињици на југу Пољске да би апсолутна грешка било то да Европска унија (ЕУ) сада затвори врата за нове чланице, јер само проширењем Европа ће моћи и да конкурише силама као што су САД или Кина.

«Апсолутна грешка би била да се Унија затвори и каже — више неће бити примљена ниједна чланица у ЕУ. Зашто? Зато што тада би се по мом мишљењу прекинула оптимистична перспектива. ЕУ мора да остави отворена врата јер то повећава њену атрактивност», рекао је председник Дуда на првом панелу Економског форума у Крињици.

Он је нагласио да су Пољска и Пољаци заговорници проширења и подржавају одлуку сваке земље која има амбиције да постане пуноправна чланица ЕУ.

«Данас ЕУ има пола милијарде становника, али ако их буде више, ако простор ЕУ у вези са тим буде већи зато што ће примати нове чланице утолико ће већа бити шанса ЕУ да конкурише светским економским силама као што су САД или Кина. Нове земље чланице повећавају ефикасност Уније» , казао је Дуда.

Председник Пољске најавио је раније учешће у данашњој дебати «Недовршена интеграција и аспирације европских земаља» управо као подстрек земљама кандидатима за ЕУ са западног Балкана и упозорење Бриселу да је данас једну од најуспешнијих политика ЕУ, политику проширења, гурнуо неоправдано на маргине.

Дуда је упозорио такође да ће на атрактивности почети да губи и да ће то бити почетак њеног краја не само ЕУ затворених врата, већ и ЕУ у више брзина.

«Уколико ЕУ почне да се формално дели у ЕУ више брзина, на државе које ће имати веће могућности развоја, одлучивања и које ће моћи да одлучују о другима, изгубиће на атрактивности. За све који ће се наћи у ЕУ Б или ЕУ Ц али у крајњој линији изгубиће атрактивност и за оне који ће се наћи у ЕУ А», рекао је Дуда.

Пољски председник оценио је да се таква неатрактивна Унија неће исплатити ни политички ни економски ни државама у језгру а да ће земље које буду гурнуте на периферију изгубити свој еврооптимизам.

«Државе које су данас оптимисти када је у питању ЕУ осетиће се одбачено а последица тога ће бити пад подршке ЕУ и нови егзити. То ће бити почетак краја ЕУ», казао је пољски председник.

На 27. Европском економском форуму у Крињици, који називају и Давос истока, међу око 3.500 учесника чије дебате прати око 600 домаћих и страних новинара први пут ове године нема ниједног премијера ни председника неке од чланица ЕУ иако је на њему цео пољски државни врх.

Награда форума човек године овог пута биће уручена пољској премијерки Беати Шидло, јављају пољски медији.

Бета

Тагови: ; ;