Једној избеглици из Сирије, коју заступа Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила, одобрен је азил у Србији након годину дана трајања поступка, чиме је он постао прва избеглица у 2017. години која је добила азил у Србији од више од 3.548 људи који су изразили намеру да траже азил, речено је агенцији Бета.

Како су навели у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила, тај човек је Сирију напустио још 2011. године, након што је његов боравак у тој земљи као хришћанину посао немогућ.

„Из страха од прогона по основу верског опредељења, затражио је азил 2015. године те је у поступку добио прво субсидијарну заштиту на годину дана. Након изјављене жалбе Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, поступак је враћен на поновно одлучивање у којем је тражиоцу азила одобрен азил у пуном обиму, односно додељено му је уточиште и признат статус избеглице”, наводи се у саопштењу.

Према статистикама Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, од почетка године до августа, од 158 људи који су успели да поднесу захтев за азил само је ова особа из Сирије добила избеглички азил као облик заштите који предвиђа Закон о азилу.

У том периоду 3.548 људи је изразило намеру да тражи азил, док је свега 158 људи успело да поднесе захтев за азил јер је за то потребна сагласност Канцеларије за азил која је често спора или изостаје.

Међу људима који су изразили намеру да траже азил у Србији, највише је је људи из Авганистана, њих 1.924. Из Пакистана је 519 људи, из Ирака 429 а из Сирије 244. Остали азиланти који су изразили намеру да затраже азил су из Ирана, Алжира, Бангладеша, Сомалије, Шри Ланке, Палестине, Марока, Кубе и других земаља.

 

Бета/Политика

Тагови: ; ; ; ;