Америчко особље које је извршило претрес у руском конзулату у Сан Франциску се, према речима портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, «понашало арбитрарно».

«Сећам се да је неко изразио огорчење што су дипломате користиле реч ‘арбитрарност’. Покушајте да нађете бољу реч да опишете шта су америчка ‘господа Смит’ радила у руском конзулату у Сан Франциску», написала је Захарова на свом Фејсбук профилу, преноси Тас.

Министарство спољних послова Русије је путем свог Фејсбук профила саопштило да је особље америчких органа реда спровело »нејасне активности» на територији руског конзулата и притом уништило скуп паркет, «радећи шта желе без дозволе».

«Најважнија ствар је што нико не зна ко су, понашају се као да врше насилно преузимање», наводи се у поруци руског МСП.

Поводом овог проблема МСП Русије је такође издало и видео-клип.

Вашингтон је 31. августа захтевао да Москва затвори свој конзулат у Сан Франциску и трговинску мисију у Вашингтону, као и одељење у Њујорку до 2. септембра.

Руско МСП издало је саопштење да су те локације на руској територији и да имају дипломатски имунитет.

Москва сматра да је преузимање руског поседа чин насиља и позива власти САД да моментално врате поседе.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров обавестио је америчког државног секретара Рекса Тилерсона да Москва има намеру да поднесе тужбу због нелегалних потеза Вашингтона према дипломатским поседима Русије.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;