Србија је данас у Бечу преузела председавање Форумом за безбедност и сарадњу ОЕБС, а потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић је на почетку заседања поручио да ће се званични Београд трудити да ојача фокус те организације на политичко-војну безбедност кроз разговоре и консултације о безбедности и стабилности у региону.

Регион се, указао је министар Дачић, суочава с бројним изазовима, као што су растућа радикализација и тероризам, кретања миграната и избеглица, злоупотреба информационо-комуникационих технологија и кријумчарење људи, дроге и оружја, који угрожавају укупну безбедносну ситуацију у Европи.

„Док ОЕБС и даље трага како најбоље да одговори на те изазове, јасно је да се с њима успешно може суочити само кроз заједничке напоре држава учесница», рекао је Дачић.

У вези са структуралним дијалогом, који је покренут да би се побољшало разумевање актуелних и будућих изазова у региону ОЕБС, изразио је наду да ће га „државе учеснице прихватити као метод за деескалацију тензија», и најавио за октобар специјални заједнички састанак Форума и Сталног савета ОЕБС на ову тему.

Дачић је рекао да ће током председавања Форумом Србија наставити напоре за повећавање заступљености жена у оружаним снагама, с посебним фокусом на улогу сектора одбране у примени резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација о женама, миру и безбедности.

Током српског председавања Форумом, расправљаће се и о контроли конвенционалног наоружања и мерама за изградњу поверења и безбедности; регионалним напорима за сузбијање незаконите трговине стрељачким и лаким наоружањем; помоћи снага безедности цивилним властима у мигрантској кризи и улози парламената у контроли оружаних и снага безбедности.

Посебан састанак биће посвећен пројектима ОЕБС у области стрељачког и лаког наоружања и залиха конвенционалне муниције.

Србија ће председавати Форумом за безбедносну сарадњу ОЕБС до краја године.

Изразивши захвалност Румунији и Руској Федерацији на изузетном председавању Форумом за безбедносну сарадњу током претходних тромесечја ове године, Дачић је рекао да иако је њихово председавање поставило веома високе стандарде, жели да пружи уверавања да је Србија у потпуности посвећена испуњењу тих стандарда путем блиске сарадње и интеракције са свим државама чланицама.

Дачић је истовремено поздравио Словачку, као новог члана Тројке Форума, рекавши да ће бити задовољство то што ће заједничкирадити у наредним месецима, у сусрет Министарском савету који ће бити одржан у Бечу, у децембру ове године.

Говорећи о безбедносној ситуацији у Европи, Дачић је рекао да је она и даље крхка и оптерећена вишеструким изазовима.

Министар је посебно поменуо: повећан степен радикализације и терористичких активности, што показују учестали терористички напади у Европи у претходном периоду, велика флуктуација миграната и избеглица, злоупотреба информација и комуникационих технологија, илегална трговина наркотицима, оружјем и људима

Дачић је истакао да док државе чланице ОЕБС-а и даље траже најбоље одговоре на поменуте изазове, јасно је, казао је, да се они могу успешно решити само заједничким напорима свих држава чланица како би се спроводио озбиљан, темељан и свеобухватан дијалог о свим безбедносним питањима.

«Нажалост, упркос хитне потребе за јединством и заједничким ангажманом, сведоци смо тензија и недостатка поверења», рекао је Дачић и додао да украјинска криза, нажалост, и даље траје, упркос свим претходним напорима за њено заустављање.

Четврту годину заредом цивили и даље трпе, констатовао је дачић и истакао да се стога » залажемо да све стране у потпуности и безусловно окончају сва непријатељства и спроведу одредбе Минских споразума».

Конструктивније ангажовање страна у Трилатералној контакт групи, уз пуно поштовање принципа и обавеза ОЕБС-а и међународног права, представљало би важан корак напред.

Сматрамо, казао је Дачић, да су ово неопходни предуслови за остварење дуго очекиваног напретка у вези са политичким, безбедносним, хуманитарним и економским питањима.

Истакао је поново чврсту подршку раду Специјалне посматрачке мисије у Украјини, која представља највидљивији елемент одговора ОЕБС-а на кризу.

Дачић је рекао да контрола наоружања и мере изградње поверења и безбедности остају кључне за безбедност у нашем региону.

«Форум, са својим специфичним мандатом и одговорностима, је у доброј позицији да пружи значајан допринос у овој области», рекао је и додао да технолошке промене, нови ризици и изазови чине нас свесним потребе за ревитализацијом релевантних докумената ОЕБС-а.

Недостатак консензуса о напретку не би требало да представља препреку за објективан, непристрасан и свеобухватн дијалог, који има за циљ одржавање војне стабилности, предвидљивости и транспарентности, али и за ажурирање и модернизацију Бечког документа, јачање и спровођење Кодекса понашања о политичко-војним аспектима безбедности, као и докумената ОЕБС-а о малокалибарском и лаком наоружању и залихама конвенционалне муниције, казао је.

Дачић је изразио наду да ће државе учеснице прихватити структурни дијалог као метод за де-ескалацију тензија и изградњу поверења пер се, који би могао донети стваран и мерљив допринос безбедности у региону ОЕБС-а.

У наставку представљања програма српског председавања ФБС до краја године, Дачић је, између осталог, истакао одлучност и спремност да српско председавање Форумом за безбедносну сарадњу протекне у духу инклузивности, транспарентности и сарадње.

Отворени смо, поручио је Дачић, за сарадњу са свим заинтересованим делегацијама, посебно са аустријским председавајућим и тројком ФБС.

 

Танјуг/РТС/Новости

Тагови: ; ; ; ;