Инвеститори из Русије купили су у околини Бољевца око 100 хектара земље и спремили више од 100 милиона евра за изградњу ветропарка на територији те општине, али тај посао још није почео јер ЕПС није саградио трафо, како би се Руси прикључили на наш електроенергетски систем и почели производњу струје.

Ово је, за «Новости«, потврдио др Небојша Марјановић, председник општине Бољевац.

— Испитивања су показала да се, због повољне руже и снаге ветра, у околини Бољевца може саградити рентабилан ветропарк — каже др Марјановић. — Предвиђена је изградња ветрењача, снаге 100 мегавата, али тај посао још увек чека. Разлог је то што још увек није изграђен трафо између Бољевца и Сокобање, како би се Руси прикључили на наш електроенергетски систем.

Др Марјановић напомиње да очекује да ће се трафо, ипак, у догледно време саградити, како би Руси могли да започну реализацију инвестиције, од које би се у општински буџет сливало готово милион евра годишње.

Иначе, пре шест година, италијанска фирма «Бонтком гриненерџи», из Модене, добила је енергетску сагласност, али није реализовала инвестицију јер су, како се испоставило, накупци откупили земљу на месту где је требало да се изгради ветропарк и тражили цену далеко већу од тржишне.

Незадовољни, Италијани су се повукли, а онда су руски инвеститори откупили земљу, урадили све студије и добили потребне дозволе.

Тагови: ; ; ; ;