Министар правде САД Џеф Сешонс саопштио је да ће за шест месеци бити укинут програм ДАЦА који штити од депортације младе имигранте који су у САД илегално доведени као деца. Тај програм је омогућио младим имигрантима да студирају и добију дозволе за рад иако су нелегално ушли у САД.

«Наш први и најважнији приоритет у спровођењу имиграционе реформе мора бити да повећамо број радних места, плате и безбедност америчких радника и њихових породица», наводи се у саопштењу Трампа објављеном по обелодањивању те одлуке, преноси агенција Франс прес.

Сешонс је рекао да ће програм бити угашен до 5. марта, чиме је Конгресу остављено време да законима уведе нове заштите за младе имигранте који су нелегално доведеи у земљу.

«Држава мора да постави и спроведе границу колико имиграната прима сваке године и то значи да не могу сви бити прихваћени. То не значи да су они лоши људи или да их наша земља не поштује или омаловажава. То значи да прикладно спроводимо законе које је Конгрес усвојио»  рекао је Сешонс.

Раније данас председник Доналд Трамп поручио је Конгресу преко Твитера да «буде спреман» да усвоји закон о имиграцији.

Одлука да се одложи престанак важења програм ДАЦА могла би да Конгресу да омогући време да припреми закон. Конгрес, међутим, има проблема да уради нешто по питању имиграције због подела у Републиканској партији која има већину у оба дома, наводи Асошијетид прес,

Укидањем програма ДАЦА, који је уведен за време председника Барака Обаме, око 800.000 младих имиграната, које медији називају «Сањари», мораће да напусти земљу.

Сешонс је рекао да је програма ДАЦА био «отворено заобилажење имиграционих закона» и неуставно коришћење извршних овлашћења.

Присталице програма протестовале су јуче у Лас Вегасу, Лос Анђелесу, Јужној Каролини и другим градовима САД.

Међу члановима Трампове Републиканске партије има доста противника укидања тог програма.

Бета , Срна

Тагови: ; ; ;