У оквиру противтерористичке операције у општини Ле Кремлин Бисетр у предграђу Париза француски војни инжењери тренутно деминирају аутомобил напуњен експлозивом.

? #EnDirect Un véhicule intercepté avenue de Fontainebleau au Kremlin Bicêtre. Opération antiterroriste en cours.En savoir plus: https://sptnkne.ws/fvE6#KremlinBicetre

Опубликовано Sputnik France 6 сентября 2017 г.

Раније су медији јавили да у предграђу Париза полиција спроводи противтерористичку операцију након што је открила експлозив „мајка Сотоне“ у једној од кућа.

Две особе су притворене, пренео је портал „Франс инфо“. Истрагу спроводи противтерористичко одељење тужилаштва.

Током претреса у празном стану у општини Вијжуиф јужно од главног града, полиција је пронашла експлозив и компоненте за производњу. Телевизија БФМТВ саопштила је да су тамо пронађене плинске боце, бочице са ацетоном и другим супстанцама, као и електричне жице.

Експлозив „мајка Сотоне“ на основу трипероксид ацетона једноставан је за производњу, али је изузетно нестабилан. Последњих година терористи су га неколико пута користили за организовање експлозија у земљама западне Европе.

Терористи из каталонског Алканара правили су бомбе на основу ове супстанце и погинули приликом експлозије у својој „лабораторији“ средином августа.

Спутник

Тагови: ; ; ; ;