Комисија Уједињених нација за Сирију објавила је извештај у којем се наводи да је «озбиљно забринута» због утицаја међународних ваздушних удара у земљи погођеном ратом, додајући да снаге под вођством САД нису предузеле мере предострожности за заштиту цивила током напада у Алепу.

«Комисија је озбиљно забринута због утицаја ваздушних удара међународнe коалицијe на цивиле», наводи се у извештају.

У наставку се наводи инцидент из марта 2017. године у Ал-Џинаху у Алепу, у којем «снаге Сједињених Америчких Држава нису предузеле све могуће мере предострожности за заштиту цивила и цивилних објеката приликом напада на џамију, кршећи међународно хуманитарно право».

Такође помиње се ситуација у Раки, у којој су «Сиријске демократске снаге и офанзива међународне коалиције за одбијање напада терориста раселиле преко 190.000 људи, а ваздушни удари колаиције САД су довеле до значајног броја убијених цивила», додаје се у саопштењу.

Рака, последње упориште терориста је под «интензивним артиљеријским гранатирањем» и «ограниченим ваздушним нападима од стране коалиционих снага», саопштио је Амнести интернешнел прошлог месеца.

Око 20.000 цивила је тренутно заробљено у Раки, у немогућности да побегне из терористичког упоришта, према саопштењу УН-у, који је прошлог месеца позвао коалицију под вођством САД да заустави бомбардовање како би становништву било омогућио безбедно напуштање града.

Заробљени цивили практично немају приступ основним потрепштинама, укључујући питку воду и храну, а неки преживљавају захваљујући храни коју су чували раније, саопштио је Дејвид Свансон, службеник за јавно информисање из Канцеларије УН-а за координацију хуманитарних послова.

Коалиција коју је предводе САД започела је офанзиву у Раки у јуну, у циљу ослобођења града. Стотине цивила убијено је и рањено од почетка офанзиве, саопштио је Амнести интернешнел.

 

Извор:  Восток

Тагови: ; ; ;