Влада Венецуеле оптужила је француског председника Емануела Макрона да своју спољну политику подређује политици председника САД Доналда Трампа и замерила је Макрону што је примио Хулија Боргеза, председника скупштине Венецуеле која је под контролом опозиције.

«Председник Француске подређује своју политику према Венецуели политици Доналда Трампа», саопштило је Министарство иностраних послова Венецеуеле.

Макрон је прошле недеље изјавио да у Венецуели «влада диктатура која покушава да опстане».

Француска влада такође је критиковала Уставотворну скупштину Венецуеле, која даје шира овлашћења председнику Николасу Мадуру.

Председник парламента под контролом опозиције, тренутно се налази на европској турнеји где је посетио Париз и разговарао с Макроном. Боргез ће посетити Шпанију, Немачку и Велику Британију.

Дубока политичка и економска криза месецима потреса Венецуелу, подељену између Мадурових присталица и либералне опозиције која захтева ванредне председничке изборе и организује протесте које снаге безбедности гуше силом.

У сукобима на демонстрацијама, који су од 1. априла готово свакодневни, погинуло је најмање 125 људи, док су стотине људи ухапшене.

Бета-АФП

Тагови: ; ; ;