Савет страних инвеститора (ФИЦ) прославио је вечерас у Белом двору 15 година пословања у Србији, а министар финансија Душан Вујовић је рекао да је Србија данас једно од најатрактивнијих места за инвестиције на Западном Балакану и шире.

Србија је после три године реформи једно од најтрактивнијих места за инвстиције, не само на Западном Балакану него и шире“ — нагласио је Вујовић у обраћању.

Он је подсетио да је Србија раније била надомак фискалног банкрота, а да је упкос томе у првих осам месеци ове године остварено више од 60 милијарди динара суфицита.

«Милијарду евра смо испред плана», навео је Вујовић.

Он је казао да се раст остварује кроз инвестиције и раст извоза и да Србија није велико, али јесте растуће тржиште.

Вујовић је рекао да смо у 2015. години имали 1,8 милијарди евра директних страних инвестиција, а прошле године више од две милијарде, додавши да се очекује да ће ова година бити на том нивоу или још боља. Како каже, најављено је 77 нових гринфилд пројката, а Србија је 12 пута више привукла гринфилд инвестициа него сто се могло очекивати према њеним могућностим, према Фајненшел тајмсу, а напоменуо је и да је прошле године отворено око 16.400 нових радних места.

Вујовић истиче да Србија наставља да побољшава инвестициону климу и подсетио да смо сада на 47. месту на Дуинг бизнис листи Светске банке, што је за чак 44. места боље него пре две године.

„За само седам дана се региструје бизнис у Србији, што је велики помак, раније је било 12 дана“, казао је он и додао да имамо квафиковану и јефтину радну снагу.

Подсетио је да је незапосленост смањена у претходним годинама са 25,9 на 11,8 одсто.

 „Захавални смо страним инвеститорима што улажу у нашу земљу“ — поручио је Вујовић.

Председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова је рекла да и даље може да осети страст која је постојала пре 15 година када је основан ФИЦ.

„Ево 15 година и његови циљеви да се бори за отворено тржиште и једнака правила на тржишта, поносна сам јер смо остали посвећени истим циљевима и мисији“. ФИЦ је у томе успео — истакла је Михајлолва.

Она је додала да ФИЦ стално расте по броју чланова и када је реч о експертизи, остао је и независан. Савет је, како каже, остао посвећен начелима једнакости, транспретности и заштити конкурентности.

 „Наше чланице су покретачка снага раста српске економије и новог запошљавнаје. Остали смо посвећени корпоративним стандардима и новим технологијама — навела је Михајлова.

Она каже да је Бела књига постала препознатљив бренд ФИЦ-а и да није намера ФИЦ-а само да критикује већ и да одаје признање одређеним достигнућима, а најавила је и да ће ФИЦ 8. новембра представити 15. издање Беле књиге.

Како је речено на свечаности, ФИЦ је дошао у Србији 2002. године када је још била Југославија, што је била разорена земља, која је зависила од стране помоћи, грађани су били преварени… Сада више од 94.000 људи у Србији запошљавају чланице ФИЦ-а.

Свечаности су присуствовали и министар за рад Зоран Ђорђевић, амбасадор Велике Британије Денис Киф, принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић и друге јавне личности.

Тагови: ; ;