Чешки посланици укинули су после бурне расправе имунитет бившем министру финансија, фавориту за премијера на изборима на јесен, тајкуну Андреју Бабишу.

Они су предали полицији да истражи махинације око европских дотација за Бабишову луксузну фарму Родино гнездо.

Истрагу могућих махинација и превара за добијање дотације за Родино гнездо у висини од два милиона евра води независно од чешке полиције и Европска служба за сузбијање превара (ОЛАФ).

Тајкун чешке петрохемијске и прехрамбене индустрије, други најбогатији човек у Чешкој затражио је сам на почетку расправе да му доњи дом парламента укине за ту кривичну истрагу имунитет, али је оптужио полицију да је радила по наруџбини политичких противника и да је темпирала захтев да га парламент преда органима кривичног гоњења намерно уочи парламентарних избора, како би га спречила да као фаворит избора, лидер АНО, постане нови чешки премијер.

«Ја у овоме не видим никакву аферу, видим изборе. Да нисам у политици Родино гнездо нико не би истраживао. Нико ту дотацију није доделио негде у Панами, нико ништа није украо, нико није имао никакав профит», казао је посланицима Бабиш.

Фарма Родино гнездо припадала је прво Бабишовом концерну Агроферт, али у једном периоду је издвојена на анонимне власнике акција да затражи и добије дотације од ЕУ, укупно два милиона евра, на које као део концерна и Бабишово власништво не би имала право јер су из програма за мала и средња предузећа, а када је дотације добила вратила се под окриље Агроферта.

Бабиш је најпре неколико година тврдио да не зна ко је био власник Родиног гнезда, да би напослетку пролетос, када га је премијер Бохуслав Соботка и парламент натерао да оде из владе због других афера, признао је да је власник Родиног гнезда тада била његова породица, деца из првог брака и брат његове садашње супруге.

Бабиша чека још једна мања непријатност пошто наредне седмице Уставни суд Словачке решава жалбу словачког Института за студије тоталитарних режима због тога што су словачки судови пресудили да сарадња Бабиша са тајном полицијом у време комунистичке Чехословачке није била свесна и намерна.

У архиву чехословачке државне безбедности СтБ налази се досије да је 1980. године Бабиш, запослен у спољној трговини постао доушник СтБ, али пред судом је словачки агент који је Бабиша Врбовао изјавио да то није истина, а на ту пресуду уложио је жалбу Институт који тврди да Бабиш јесте био активни агент СтБ.

Ако Бабиш и његова странка АНО успе на изборима, што је готово сигурно уз подршку око 33 одсто бирача, чешка полиција мораће поново да тражи од новог сазива парламента да му имунитет укине.

Уз Бабиша имунитет је данас укинут и његовом блиском сараднику из Агроферта Јарославу Фалтинеку, посланику странке АНО који је такође по истрази полиције умешан у махинације са европским дотацијама за родину гнездо.

Б92

 

Тагови: ; ; ;