Док странке преговарају, са Косова незадовољни Албанци одлазе. Већ неколико вечери заредом на стотине људи на аутобуској станици у Приштини, траже начин да стигну до земаља Западне Европе.

 

 

 

Много људи на станици у време када нема аутобуских полазака, осим за Београд, а Београд им је, кажу, први корак на путу ка Западној Европи.

«Проблеми су узроковани политиком. Омладина нема перспективу, нема наде да ће бити боље. Идемо али нико не зна где ће», каже Скендер Лугићи.

Иду, кажу, у Немачку, Швајцарску – где могу да стигну. «Апелујем на све који могу да напусте Косово да то и ураде, јер овде нема перспективе», рекао је један од Албанаца који напушта Приштину.

Напуштају Косово само са личном картом. Одлазе, свесни ризика да ће их вратити.

«Без посла нема ништа. До Мађарске па онда даље. Остављам фамилију, али немам избора», каже један од путника.

Неколико стотина људи на аутобуској станици долазак првог аутобуса за Београд дочекује овацијама. У аутобус могу они који су унапред купили карте. Нема места за све. Нервозни су и возачи.

«Шта да причам, видиш – полудели људи, шта да причам», каже возач аутобуса.

На аутобуској станици су и они који су већ једном пробали у иностранству, па су враћени. Не одустају и поново би напустили Косово.

«После једне године проведене у Немачкој, моју породицу и мене су вратили на Косово. Дошао сам вечерас да видим шта се дешава. Планирам поново да организујем породицу и да одемо у иностранство», рекао је Бесим Мурати.

Полиција тврди да нема новог егзодуса становништва, након договора водећих странака о сарадњи за формирање централних институција. Полиција додаје да нема места за забринутост и да нема пријава из Западне Европе о порасту броја азиланата са Косова.

Стотинак карата продато је синоћ за Београд. Следећа група људи очекује се вечерас, четврту ноћ заредом. Већина њих дође како би се упознала са условима како да напусте Косово. Тако је почело и пре две године када је Косово у двомесечном таласу напустило преко 50.000 људи.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;