Званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји изјавио је на Бледу да су интеграције и трансформација западног Балкана у интересу Брисела и региона. Он је додао да је спремност за то са стране европских институција оно што тренутно недостаје.

Истичући да је Европска унија можда најважнија појединачна снага за остваривање просперитета и мира у Европи у историји, амерички званичник истиче да земље региона морају да поседују максималну вољу да се трансформишу како би постале чланице ЕУ.

Неке, међутим, земље Балкана нису донеле ту одлуку и нису опредељене до краја чланство у ЕУ, додао је он.

«Једном сам разговарао са једним званичником из региона и питао га: Зашто не ставите сва јаја у ЕУ корпу, односно зашто се не посветите 100 одсто критеријумима из ‘аки коминотера’, зашто седите на две столице у исто време?», рекао је Ји.

Према његовим речима, одговор је био да земља не седи на две столице у исто време, већ држи две гране и да једну неће пустити све док не буде сигурна да је друга грана максимално чврста.

«Тако да је то двострани процес и ЕУ мора да буде потпуно спремна да прихвати оне које треба да се трансформишу, а те земље треба да да буду сигурне 100 одсто да желе да буду део ЕУ, а не 50 одсто», истиче амерички званичник.

Реформе су кључне и неопходне за транформацију, а институције ЕУ, НАТО или било које друге треба да буду спремне да прихвате да је и у њиховом интересу да се трансформација догоди, а то недостаје, напоменуо је он.

Сасвим је могуће да земље региона остану изван ЕУ, иако је од виталног интереса да их ЕУ има у свом чланству, закључио је Ји.

Б92

 

Тагови: ; ; ;