Министарство спољних послова Хрватске саопштило је да је изненађујућа вест о словеначком преиспитивању позитивног става према уласку Хрватске у Организацију за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), истичући да ће хрватска дипломатија наставити да заговара приступање тој организацији.

Министарство у саопштењу наводи да је Словенија до сада подржавала хрватску амбицију приступања ОЕЦД-у, али да сада због билатералног питања границе најављује блокаду процеса који Европска комисија и чланице ЕУ активно подржавају.

«Хрватска дипломатија ће наставити у контактима с Бриселом, те свим државама чланицама ОЕЦД-а заговарати наше приступање ОЕЦД-у, што ће омогућити пренос најбољих светских искустава и стандарда у наше привредне, развојне, образовне и бројне друге јавне политике», додаје се у саопштењу.

Словенија је јуче у Бриселу обавијестила амбасадоре земаља ЕУ да не може да подржи чланство Хрватске у ОЕЦД-у, након што је Хрватска одбила да призна арбитражну пресуду о хрватско-словеначкој граници.

ОЕЦД има тренутно 35 држава чланица, привредно најразвијенијих држава свијета. Хрватска је почетком године упутила писмо о намери да се придружи тој организацији, желећи да почне преговоре након одлуке у новом кругу њеног проширења.

Срна

 

Тагови: ; ;