Државни секретар одбране САД Џејмс Матис потврдио је намјеру САД да помогне Јапану у јачању балистичког програма те земље, саопштено је из Пентагона.

У саопштењу се наводи да су се Матис и јапански министар одбране Итсунори Онодера у телефонском разговору сагласили о томе да је посљедњи тест Пјонгјанга дестабилизујућа провокација и да представља пријетњу како регионалној тако и глобалној безбедности.

Матис је изјавио како су САД спремне да бране Јапан као земљу која је један од највећих савезника Америке, као и да наставе са започетим послом када је ријеч о очувању мира и стабилности на Корејском полуострву.

Амерички секретар одбране раније данас разговарао је и са јужнокорејским колегом Сонг Јунг Моом и истакао како ће било каква пријетња савезницима бити дочекана великом војном реакцијом Америке, преноси «Спутњик».

Председник САД Доналд Трамп је након посљедње нуклеарне пробе Пјонгјанга изјавио како ће дозволити Јужној Кореји и Јапану набавку веће количине «високо софистициране» војне опреме.

Срна

Тагови: ; ;