Председник Чешке Милош Земан затражио је да се Чешка радије одрекне европских дотација него да, према одлуци Суда Европске уније (ЕУ) којом је потврђена легалност избегличких квота, прими око 3.000 муслиманских избеглица из центара у Италији и Грчкој.

 

«Уз претњу да ће нам обуставити дотације ЕУ ће нас терати да примимо у првој фази неколико хиљада муслиманских миграната. Мислим да не смемо да се сагињемо, да не смемо да пустимо да нам прете. Ако буде најгоре увек је боље одрећи се европских дотација него да овамо пустимо мигранте», казао је председник Земан.

Чешки премијер Бохуслав Соботка најавио је да ни након одлуке суда неће мењати политику владе да мигранте не прима, зато што је чешки спор са Европском комисијом око квота другачији од словачког и мађарског.

«Став не мењамо. И даље се не слажемо, тврдимо да релокација не функционише», казао је премијер.

Шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек објаснио је да Чешка не оспорава легалност квота али тврди да их је немогуће испунити у пракси.

«То је лепо шта тврди еврокомесар Димитрис Аврамопулос, али ми у нашем спору тврдимо да и када бих хтели да примимо избеглице, не би успели. Ми водимо спор у коме доказујемо да то не функционише. Зато желиму ревизију, да ЕУ више не прави механизме где сви пишу неке бројке а сви знају да то неће испунити», казао је Заоралек.

Поводом захтева евркомесара за избеглице којим се земљама Вишеградске групе даје неколико седмица да квоте испуне, Чешки министар спољних послова је упозорио да Чешка не може да испуни своје квоте, не зато што неће, него зато што не сарађују Грчка и Италија.

«Нисмо у стању да испунимо квоте зато што они који би требало да нам помогну не испуњавају услове да уопште могу да се разматрају некакве релокације», рекао је Заоралек.

Чешка и Пољска већ су упозориле ЕУ, када је летос запретила судом, да је услов да преузму избеглице које су већ стигле на територију ЕУ то да чешки или пољски органи спроведу безбедносну проверу и елиминишу ризик да ће се са избиглицама које приме провући и терористи или радикали.

Чешка и пољска влада упозориле су ЕУ да грчке и италијанске власти те провере нису омогућиле а да су после престале да реагују на чешке и пољске понуде.

Тагови: ; ; ;