Министар за људске ресурсе Мађарске Золтан Балог најавио је планове Будимпеште да се уложи жалба на одлуку суда ЕУ која се односи на квоте за расељење избеглица.

ojpetro@gmail.com

То је изјавио у интервјуу за радио станицу Deutschlandfunk. По његовом мишљењу, пресуда коју је суд ЕУ усвојио против Мађарске и Словачке је «политички мотивисана».

«Ми ћемо се борити против ове одлуке правним средствима све док год их будемо имали, јер сматрамо да је ова одлука политички мотивисана и неодговорна», -изјавио је министар.

Суд ЕУ је 6. септембра одбацио тужбу Мађарске и Словачке, у којој су државе оспориле одлуку од 22. септембра 2015. године, која обавезује чланице ЕУ да прихвате 120.000 избеглица који долазе у Грчку и Италију.

Раније је пољско министарство спољних послова објавило да одбија да се придржава судске одлуке ЕУ о расељавању избјеглица.

У мају, стручњак Савета за међународне послове, стручњак за Пољску Станислав Кувалдин у разговору са ФБА «Економија данас», прокоментарисао је одбијање «Вишеградске четворке» (Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска. — РТ) да узму прописану квоту миграната од ЕУ.

Тагови: ; ; ; ; ;