Пољски министар правде Збигњев Жобро изјавио је  да је Италија право место да се суди четворици имиграната из Африке који су пре 10 дана напали у Риминију млади пољски пар на плажи и девојку групно силовали а Пољака брутално пребили, зато што је казна за тај злочин у Италији строжа него у Пољској.

«Италија је право место да се суди кривцима за силовање у Риминију. Параграфи и пракса италијанских судова су далеко суровији за починиоце тих кривичних дела него у Пољској», казао је данас пољској агенцији ПАП Жобро.

Министар правде пресекао је тако нагађања да ли ће Пољска захтевати изручење тројице малолетника и 20-годишњег вође те банде, како је према првим изјавама које је касније ублажио тврдио Жобров заменик Патрик Јаки.

Жобро је оценио да би суђење у Пољској било добро решење за бандите а не за жртве, јер како је објаснио, у Италији за кривично дело како је напад квалификовало италијанско тужилаштво прети казна од 20 године затвора, а у Пољској 15.

«Био би парадокс када би тражили изручење тих криминалаца а предали их милосрдним пољским судовима, благим према силоватељима. То би за њих био поклон, када се узме у обзир да су наши судови најблажи према кривцима за силовање у целој Европској унији», казао је Жобро.

Пољски министар правде нагласио је такође да у овом случају не би ни долазио у обзир класични захтев да их Италија изручи, већ само европски налог за хапшење.

По наређењу Жобре његов заменик Јаки мора убудуће јавне изјаве да консултује са њим.

Патрик Јаки након првих вести о том силовању на Твитеру је за починиоце затражио смртну казну и обнављање мучења током саслушања а касније је непрецизним изјавама створио погрешан утисак да ће Пољска тражити четвору имиграната од Италије да их казни сама.

Бета

Тагови: ; ; ;