Украјински председник Петро Порошенко оценио је да би мировна операција УН на истоку те земље омогућила «пробој» у решавању конфликта али је поставио услове за такву мировну мисију, коју је недавно предложио председник Русије Владимир Путин.

 

Русија се до сада противила слању мировне мисије УН на исток Украјине, али је Путин у уторак рекао да нема ништа против тога и да би та мисија са ограниченим мандатом могла да штити посматраче Организације за европску бебедност и сарадњу (ОЕБС) који надгледају примену прекида ватре у том делу Украјине.

«Слање плавих шлемова УН на исток Украјине би представљало реалан пробој у мировном процесу», рекао је Порошенко у украјинском парламенту.

Председник Украјине се заложио за распоређивање мисије УН по целој територији истока Укајине и по оним деловима које само контролишу проруски побуњеници на граници са Русијом.

Украјинске власти и Запад сматрају да се преко те границе проруски побуњеници снабдевају оружјем.

Порошенко је додао да у мисији УН не би требало да буде руских војника, док је Путин рекао да ће Русија од Савета безбдности УН затражити слање мировне мисије али други детаљи нису још познати.

У сукобима између украјинских снага и проруских побуњеника од 2014. године страдало више од 10.000 људи. Иако је 2015. постигнут мировни споразум, примирје се у том делу Украјине стално крши уз међусобне оптужбе сукобљених страна.

Тагови: ;