Најновија нуклеарна проба, коју је извела Северна Кореја, изгледа да је покренула неколико клизишта, пише Би-Би-Си позивајући се на сателитске снимке за које се верује да су први који су начињени после теста Пјонгјанга.

Група аналитичара са сајта «38 Норт» објавила је фотографије које показују «бројније и раширеније» поремећаје него раније.

Северна Кореја извела је у недељу шесту и најобимнију нуклеарну пробу, тврдећи да је реч о експлозији хидрогенске бомбе која се може углавити у ракету.

Тест је изазвао снажан потрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале који се осетио преко границе у Кини, наводи Би-Би-Си. Као и сви претходни, и тај тест је изведен области Пунгери, која се састоји од система тунела прокопаних у том планинском подручју.

Најновије фотографије које је дан након теста начинио «38 Норт» показују, како наводи тај сајт, клизишта као и бројна подручја шљунка које су усковитлали потреси.

Поремећаји су се догодили у близини планине Мантап, највише тачке у месту нуклеарног тестирања.

Image courtesy of Planet

«Они су били бројнији и раширенији од онога што смо видели у било којој од претходних пет проби које је извела Северна Кореја», наводи се у анализи сајта.

Танјуг

Тагови: ; ; ;