Управа Руске националне библиотеке из Санкт Петербурга поклонила је данас Народној скупштини Републике Српске дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Руске академије наука из тог града аутентичну копију Повеље Кулина бана.

 

 

«Веома је драгоцено што смо у Руској националној библиотеци имали ексклузивну прилику да видимо оригинал 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а у Библиотеци Руске академије наука оригинал Повеље бана Кулина која се чува у Санкт Петербургу, а чија се два млађа преписа налазе у Дубровнику. То је најзначајнији и најлепши споменик српског језика, а још важније је што смо добили аутентичну копију Повеље Кулина бана, важне у језичком, правном и историјском смислу за српски народ и друге народе који живе у БиХ», рекао је Чубриловић, којем су данас уручене копије вредних историјских докумената.

Он је објаснио да је, према речима стручњака, недвосмислено да је повеља писана ћирилицом, српским народним говором и да је настала 29. августа 1.189 године. Навео је да подаци из Мирослављевог јеванђеља и Повеље Кулина бана говоре о хиљадугодишњем континуитету развоја српској језика и писма, те доказују постојање добросуседских односа и припадност хришћанској цивилизацији народа тадашње Босне.

 

Чубриловић је додао да је вишеструко значајно што је сачуван документ који говори о односима Дубровачке Републике и средњовековне Босне, те да је Повеља Кулина бана, осим дипломатског и политичког значаја, важна за проучавање историје српског језика и културе.

Делегација парламента Српске посетила је Руску националну библиотеку и Библиотеку Руске академије наука и са руководством ових институција разговарала о унапређењу научне и културне сарадње. У делегацији Народне скупштине у Санкт Петербургу су и председник скупштинског Одбора за финансије и буџет Жељка Стојичић, председник Одбора за науку, образовање и културу Данијела Мрда и генерални секретар Марко Аћић.

 

 

РТРС

Тагови: ;