Македонија ће крајем септембра гласати за пријем Приштине у Интерпол, изјавио је Иван Стоилковић, посланик у Собрању и председник Демократске партије Срба (ДПС).

 

Упитан да ли је добио одговор на питање које је поставио у македонском парламету — како ће Скопље гласати када се буде одлучивало о пријему Приштине у Интерпол, Стоилковић каже да није добио, «али нема сумње да ће Македонија дати глас за чланство».

«И то ће после диплматског рата који се одиграо између Београда и Скопља поново отворити тензије између две земље»-, оценио је он у интервјуу за «Вечерње новости»

Стоилковић каже да није добио одговор ни на питање шта су македонске службе тачно урадиле да Србија повуче особље из своје амбасаде и да ли иза тих активности стоје представници станог фактора.

 

Он је, поводом предстојеће парламентарне расправе закону о двојезичности, рекао да је то увод у федерализацију Македоније и додао да је ДПС заједно са ВМРО-ДПМНЕ поднела амандман у коме се тражи да исти статус, осим македонског и албанског, добију и српски и турски.

Према његовим рецима, шансе да тај амандман прође су никакве, јер је парламентарна већина премијера Зорана Заева изузетно танка, тако да га «Албанци држе у шаци», а Заеву не одговара никаква криза пред локалне изборе 15. октобра.

Упитан да ли ће је следећи корак усвајање у Собрању резолуције о геноциду над албанским народом у Македонији у периоду 1912-1956. године, Стоилковски каже да «у овој фази вероватно не, али питање је тренутка када ће Албанци тражити и то».

 

 

Тагови: ; ; ;