Оперативци Службе за борбу против тероризма ухапсили су 30. августа у Београду Игора Деспотовића, Србина вехабију који је припремао терористички напад у строгом центру главног града Србије, сазнаје Информер!

 

Деспотовић, који је пре неколико година примио ислам и био на сталној вези са вођама ИСИЛ — а, ухапшен је у тренутку док се припремао да отме камион, њиме улети у Кнез Михаилову улицу и прегази што више људи! Код ухапшеног су, како се незванично сазнаје, пронађени детаљни планови за напад, као и преписка са радикалним исламистима из Сирије и Западне Европе.

Извори Информера из МУП и БИА кажу да је Игор Деспотовић у свом стану, лаптопу и мобилном телефону имао детаљне нацрте и планове напада који је требало да изгледа као онај у Барселони августа ове године када је Мароканац Јунес Абујакуб комбијем улетео у масу људи испред шопинг центра на Ла Рамбли. Тада је убијено 13, а тешко повређено више од сто људи!

Према досадашњим информацијама, Деспотовић је деловао самостално, али полиција и БИА интензивно проверавају све трагове који би потенцијално могли довести и до других радикалних исламиста који су спремни да по наредби ИСИЛ -а убијају по Србији.

«Код Игора Деспотовића су у тренутку хапшења пронађена четири телефона и СИМ картице, два фото-апарата с меморијским картицама и лаптоп рачунар. Нађена су и три папира са нацртима под називима «Евакуација», «Мапа» и «Замке»… У Деспотовићевом телефону нађен је и план насловљен са: «Тактике праведног терора — напад камионом», у којем је детаљно описано како одабрати локацију и доћи до камиона или комбија.

 

 

Информер

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;