Епископ рашко-призренски Теодосије посетио је притвореног 74-годишњег Богдана Митровића у затворској јединици у Подујеву. Указао је да толерисање лажних пријава и претње Србима некаквим тајним листама нису ништа друго него даљи наставак политике која води потпуном етничком чишћењу Косова и Метохије.

 

Владика Теодосије је након посете рекао да је успео коначно да посети притвореног Митровића и нагласио да је реч о човеку који је активно помагао Цркву и који је познат и у селу и шире као честит човек.

«Управо је Богдан био један од главних иницијатора повратка наших протераних житеља села Мушутиште и од рата наовамо био је на Косову и Метохији 11 пута и учествовао је у више састанака са међународним и локалним албанским представницима», рекао је Владика за Информативну службу Епархије рашко-призренске.

Указује да је пријава за наводне ратне злочине дошла од комшије Албанца који је лично узурпирао Митровићеву земљу и који годинама покушава да приволи породицу Митровић на продају.

Додаје да су се том Албанцу сада придружили и други «сведоци» који су сви редом узурпирали српску земљу и не желе да је врате власницима.

«Са овим чињеницама су упознати и представници Еулекса и, како смо обавештени, истрага је у току. Очекујемо да се истрага што пре заврши и да се Богдан што пре пусти на слободу», рекао је владика.

Истиче да против Митровића годинама нико није ништа имао да каже све док се није актуелизовао повратак Срба у Мушутиште, чиме би се окончало некажњено узурпирање српске земље од стране локалних Албанаца.

Додао је и да очекује да ће наредних дана имати прилику да представнике међународне заједнице упозна са потребом да се тај случај ургентно реши, јер уколико се настави произвољно и злонамерно оптуживање Срба, посебно оних који желе да се врате и поврате своју имовину, процес повратка ће се сасвим зауставити.

«Толерисање лажних пријава и претње Србима некаквим тајним листама нису ништа друго него даљи наставак политике која води потпуном етничком чишћењу Косова и Метохије од српског становништва и ова пракса коначно мора да престане», упозорио је владика Теодосије.

Наводи да се нада да ће истина изаћи на видело.

«Богдан је, хвала Богу, храбар човек и уздамо се у Бога и честите људе који желе да помогну да ће истина убрзо изаћи на видело и да ће се наши Срби из Мушутишта коначно вратити на своја огњишта, обновити своје куће и храм који су припадници ОВК минирали након завршетка оружаног конфликта», објашњава владика Теодосије.

Поручује и да је у циљу изградње поверења и стабилности, веома важно да се невини људи заштите од евентуалних лажних сведочења из материјалне користи.

«То је тежак грех и пред Богом и пред законом и не сме да се толерише», изјавио је епископ Теодосије након посете затвору у Подујеву пре пар дана.

Специјалне снаге косовске полиције ухапсиле су Богдана Митровића 28. августа, а суд у Призрену одредио му је притвор од 30 дана, због наводног учешћа у ратним злочинима 1999. године.

Полиција је Митровића извела из групе расељених Срба који су обишли своје куће и порушену цркву у Мушутишту, 28. августа.

Тагови: ; ;