Не очекује се да ће Европска комисија да изврши процену о томе да ли Турска испуњава или не испуњава критеријуме за чланство у ЕУ до следеће године, изјавио је министар спољних послова Естоније Свен Миксер. Миксер се на састанку министара спољних послова ЕУ у Талину сагласио са финским министром спољних послова Тимом Соинијем да не треба прекинути преговоре са Анкаром.

Литвански министар спољних послова Линас Линкевичијус подржао је став естонског и финског колеге и рекао да би се прекидом преговора омогућило Турској да се још више удаљи од ЕУ, што би представљало ефекат супротан оном који Европа жели.

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел поновио је изјаве немачког канцелара Ангеле Меркел и њеног директног конкурента на наредним изборима у Немачкој Мартина Шулца, који су изјавили да се оштро противе приступању Турске Европској унији, преноси «Дојче веле».

Габријел је оптужио Анкару да «вратоломном брзином» окреће леђа ЕУ и подсетио да Берлин дуже време «одбија да одговори на провокације Турске» и да је Немачка то урадила чак и након изјава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у којима је немачку владу упоредио са «нацистичком Немачком».

Холандски министар спољних послова Берт Кендерс је изјавио да се Холандија слаже са ставом Немачке, али да, с друге стране, сматра да не треба зауставити преговоре са Турском.

Срна

 

 

Тагови: ; ; ;