Организација за заштиту људских права «Хјуман рајтс воч» критиковала је Унмик што није обезбедио одштету за жртве тровања оловом у камповима на Косову под његовом контролом, чиме су погођене породице остављене да се саме брину о оболелим рођацима изложеним контаминацији.

Око 8.000 припадника заједница Рома, Ашкалија и Египћана било је приморано да напусти своје домове у Косовској Митровици после рата 1998–1999, подсећа «Хјуман рајтс воч» у данас објављеном саопштењу.

Унмик је тада разместио 600 људи у кампове контаминиране оловом из оближњег рудника, у којима су они боравили више од десет година.

Саветодавни панел УН за људска права утврдио је 2016. године да је Унмик прекршио права погођених људи на живот и здравље.

Како је панел навео, Унмик је био упознат са здравственим ризицима којима су били изложени становници кампа од новембра 2000. године, а ипак их је ту држао више од десет година пре него што их је преместио на безбедну локацију.

Панел је препоручио да се УН извине и да појединцима плате одштету.

Упркос тим препорукама, УН су у мају објавиле да ће формирати добровољни фонд за пројекте за помоћ заједницама Рома, Ашкалија и Египћана, а при томе нису издале јавно извињење нити прихватиле одговорност, наводи «Хјуман рајтс воч».

«Уједињене нације треба да престану да игноришу добре савете сопствених стручњака и плате одштету људима који живе са доживотним оштећењима и тешкоћама због пропуста УН», рекла је истражитељка «Хјуман рајтс воча» Катарина Рол.

Катарина Рол се пита како УН очекују да ефикасно изврше притисак на владе да преузму одговорност за њихове пропусте, а не желе да ураде исправну ствар за штету која је учињена.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;