Годишњи програм сарадње Украјине са Северноатлантском алијансом током 2018. године биће сличан плану дејстава усмерених на чланство у НАТО-у, изјавила је украјинска вицепремијерка за питања европских и евроатлантских интеграција Ивана Климпуш Цинцадзе.

Раније је председник Украјине Петро Порошенко саопштио да је предложио НАТО-у да покрене дискусију о давању земљи плана дејстава за чланство у Алијанси. Према његовим речима, Украјина засад не намерава да се пријављује за улазак у Алијансу и жели да се усредсреди на постизање критеријума НАТО-а.

„Сада смо већ почели припрему програма сарадње с НАТО-ом за 2018. годину, и ја се надам да ћемо следеће године заиста испунити годишњи план сличан онима које су имале садашње чланице Алијансе приликом испуњавања плана дејстава за чланство“, рекла је украјинска политичарка.

Врховна рада Украјине је у децембру 2014. године унела измене у два закона, одуставши од ванблоковског статуса државе. У јуну 2016. године усвојене су додатне измене које ступање у НАТО одређују као циљ спољне политике државе.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;