Магацин и народна кухиња у Прековцу код Новог Брда обијени су прошле ноћи а непознате особе су однеле већу количину намирница, пренела је РТС-у управница кухиње Светлана Стевић. Крађа од гладних најгнуснији лоповлук, поручују из Канцеларије за Косово и Метохију.

Из магацина је однето више од 30 пакета јестивог уља, више џакова пасуља, конзерве грашка и бораније, више од 30 тегли меда за потребе основних школа у селима око Новог Брда.

Провалници су на објектима кухиње начинили материјалну штету, приликом обијања прозора и врата.

«Поред једног од разваљених прозора оставили су секиру», навела је Стевићева и додала да је полиција извршила увиђај.

Процењује се да је причињена штета од око сто хиљада динара. Народна кухиња «Мајка девет Југовића» функционише више од деценије у склопу Епархије рашко-призренске и дневно припрема оброке за око две хиљаде социјално угрожених људи на Косову и Метохији.

Стевићева је истакла да јекрађа у народној кухињи последња, у низу која се догађа житељима села уопштини Ново Брдо.

Претходно је Синиши Стојковићу у селу и извор украден бик од 700 килограма и јуница, Радисаву Перићу је украдена крава. Синиши Јовићу у селу Зебинце извели су из штале седам крава током једне ноћи, али је на неколико километара полиција опазила крађу, па су се лопови разбежали, а краве враћене власнику.

Стевићева каже да је у већини случајева полиција заказала у откривању починиоца крађа.

Полицијски инспекторат на Косову, саопштио је да је јуче ухапсио командира станице у Новом Брду, због сумње о умешаности у криминална дела злоупотребе службеног положаја, овлашћења и утицаја. Поред њега, ухапшена је и једна цивилна особа.

Претресом три локације полиција је дошла до неких материјалних доказа, који ће служити у даљем кривичном поступку.

Ухапшеном командиру станице полиције у Новом Брду одређен је притвор од 48 сати и суспендован је са дужности.

Нема потврде да ли је хапшење уследило због учесталих крађа домаћинстава у селима општине Ново Брдо.

 

Канцеларија: Крађа од гладних најгнуснији лоповлук

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је крађу прехрамбених намирница из народне кухиње у селу Прековице у општини Ново Брдо, оцењујући да нема гнуснијег и подлијег лоповлука него када се краде од гладних које год они нације или вере били. Канцеларија зато најодлучније захтева од привремених институција самоуправе у Приштини да почну да раде свој посао и заштите најугроженије категорије становништва на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу.

«Синоћ је почињено кривично дело, незамисливо у било ком цивилизованом друштву, када су лопови у селу Прековце, дивљачки секирама провалили у народну кухињу Епархије рашко-призренске, и однели прехрамбене намирнице намењене најсиромашнијим Србима», наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Како се истиче, у општини Ново Брдо на Косову и Метохији Срби су свакодневно у страху од крадљиваца стоке и ратарских производа, и нажалост до данас нико није предузео одлучније кораке да се људи тог краја, који претежно живе од пољопривреде, заштите од све обеснијих лопова.

«Све време имамо оправдану сумњу да су напади на имовину Срба у Новом Брду, а сада и овај гнусни чин отимања од гладних, само деликти из користољубља, и да за циљ заправо имају стварање атмосфере несигурности и застрашивање Срба са циљем да се они приморају да напусте своја огњишта. Једини начин да тај наш утисак буде демантован јесте да се криминалци нађу пред лицем правде», поручују из Канцеларије.

Како се подсећа, народне кухиње под покровитељством Удружења «Мајка девет Југовића» имају 2.050 регистрованих корисника, од чега 850 у општини Ново Брдо, и да је Канцеларија за Косову и Метохију том Удружењу за ову годину определила 19.900.000 динара.

Канцеларија за Косово и Метохију и Влада Србије, како се наводи, наставиће да помажу рад народних кухиња у покрајини, свесни да је оброк који се тамо добија многим нашим сународницима и једини прави оброк, без којег би њихов физички опстанак био доведен у питање.

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ;