Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да је за њега усташки поздрав «За дом спремни», неприхватљив «прича за малу децу» и да представља вређање здравог разума.

«У Хрватској постоји на хиљаде табли са усташким поздравом», тврди Линта.

А то образложе тиме што Пленковић и већина хрватских политичара никада нису масовни погром у НДХ оквалификовали као геноцид у складу са Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида који је усвојила Генерална скупштина УН 9. децембра 1948. године.

Према његовим речима, премештање усташке плоче из Јасеновца на спомен обележје хрватским ветеранима у Новској представља нови доказ да је геноцидна НДХ заиста била држава хрватског народа и да је данашња Хрватска настала на њеним темељима.

Усташки поздрав «За дом спремни» је уредно регистрован у хрватском Министарству државне управе а десетине организација хрватских ветерана некажњено употребљава симболе НДХ у свом јавном деловању и на својим интернет презентацијама, наводи Линта.

Он у саопштењу додаје да у читавој Хрватској постоји на хиљаде табли са усташким поздравом «За дом спремни» и десетине хиљада графита са обележјима  НДХ.

Ројтерс

 

 

Тагови: ; ;